Hortatila-konsepti on myös filosofia, joka on viety kirjaimellisesti ruohonjuuritasolle. Hortatilat edustavat ikivanhaa keräilykulttuuria tuotuna nykyaikaan. Hortatila on 2020-luvun ”lifestyle residence”, jossa ehkä sinäkin voit oppia ja kokea koskettavasti luonnon läheisyyden ja  ḿaistaa villiruuan aidot maut ja voimauttavuuden. 

Hortatila-ajatus on lähtöisin Suomesta ja sen pääarkkitehti on Jouko Kivimetsä, joka on toiminut missionsa pohjalta jo kohta 30 vuotta. Hänen oma hortatilansa on Rääkkylässä, Pohjois-Karjalassa. Suomen lisäksi hortatiloja on jo Kreetalla ja Andaluciassa. Suunnitteilla on löytää maatila myös Unkarista ja Englannista. Hortatilat on suunniteltu olemaan paikkoja, joissa voit viettää pidemmän aikaa kuin lomakohteissa, minisapattina, irtiottona oravanpyörästä, miettimisaikana elämän pysäytyskohdissa. Ja tehdä se lähellä luontoa, heräämällä aidosti kukonlauluihin ja venytellä ulkona raikkaassa ilmassa aamuauringossa.

Hortatiloille otetaan kerrallaan 3-6 henkeä osallistumaan tilan arkeen (ei mitään rankasti työllistävää, mutta opettavaa ja innostavaa vastapainoa kehäruuhka- ja tietsikkaelämälle).

HUOM! Jos innostut anomaan yhdeksi hortafarmariksi näillä ”lifestyle residensseillä”, sinun täytyy tehdä se liittymällä tällä sivulla esiteltyyn VIP-klubiin. Se on työkalu, jonka avulla meidän muiden vapaaehtoisten elämä helpottuu, koska muuten viestittävää olisi niin paljon. Tiloilla oleminen on tehty mahdollisimman edulliseksi, jotta breikki onnistuisi ilman velkaantumista, eikä kukaan tee bisnestä tällä. Mutta joihinkin kuluihin pitää sitoutua ja niistä kerrotaan tila-, tehtävä- ja yksilökohtaisesti klubin sisäisen viestinnän kautta. Eli aloita ”hortatilaurasi” 20€ elinikäisjäsenyydellä VIP-klubiin.

UUTTA! Voit päästä etuoikeutettujen joukkoon hortatilojen kävijänä, kurssilaisena tai vapaaehtoistyöntekijänä tai kädentaitajana, yleensä aina kuukauden ajan. Hortatila-aatteen edistämiseksi keräämme rahaa VIP-klubijäsenyyden kautta. Jäsenyys on kertamaksulla 20€ ”elinikäinen” ja autat meitä kestävän kehityksen, biodiverstiteetin, terveellisten, luonnollisten ruokavalioiden ja viisauksia sisältävien perinnäistapojen edistämisessä.
MAKSA TÄSTÄ

Edistät näin luonnonläheisen, perinteisen maalaiselämän esittelyä ja kehittämistä.

Jäsenenä saat uutiskirjeiden kautta ensimmäisenä tiedon kaikesta, eri maiden hortatilojen etenemisestä ja pääsystä sinne pidemmäksi aikaa. Samalla autat meitä varustamaan tiloja toimivammaksi paikallisen perinnekulttuurin eläviksi esittelykeskuksiksi ja luontosuhteen uudistajiksi villikasvioppien kautta. Osta jäsenyytesi tästä.

Ajankohtaista!

Kreetan hortatila

Suomalaiset vapaaehtoiset Joukon (kuvassa alla) johtamana ovat perustaneet hortatilan Kreetalle. Haluaisitko vierailla siellä tai tulla mukaan vapaaehtoistyöhön sinne? Monet ovat jo menettäneet sydämensä paikalle.

Oleskelusi aikana voit syödä yhdessä laitettua edullista, hyvistä maalaisraaka-aineista valmistettua Välimeren ruokaa. Kreetan tilalla on hyvät 4G yhteydet ja oma suomalainen kännykkä toimii kävijöillä hyvin modeemina ilman lisäkuluja.

Maatilan sijainti on aivan mielettömän mahtava! Se on koko Euroopan kulttuurin syntysijoilla Knossoksen minolaisen palatsin välittömässä tuntumassa. Tämä koko Kreikan kakkossuurin historiallinen nähtävyys (Ateenan Akropolin jälkeen) näkyy maatilan terassilta. Tämä maatilan paikka on myös osa Kreetan hortatilan tehtävää: tuoda eurooppalaiset takaisin juurilleen. Omassa historiassaan, ruokatottumuksissaan ja luonnon kiertokulkuun liittyvissä juhlallisuuksissaan. Kiteytettynä: oppia tuntemaan oma juurevuutensa ja uudistaa suhteensa luontoon, perinnäistapoihin ja vuoden kiertokulkuun. Ja tärkein matkamme on matka itseen. Kuten Delfin oraakkelin portin päällä lukee kehoituksena: Tunne itsesi.

Yllä: Oxaliksen ja villisinapin kukkia menossa tilan oman oliiviöljyn kanssa säilöttynä myöhempien aikojen maistajaisiin hortafarmiverkoston VIPeille!

Alla kuvassa ikkunanäkymän keskellä on Knossoksen palatsi, sen taustalla Iraklion ja Välimeri. Iraklionion pääkenttä Kreetalla on noin 10 min ajomatkan päässä.

Maailman terveellisimmäksi tutkimuksissa todettu kreetalainen keittiö pohjautuu pitkälle jo näihin pronssikautisiin periaatteisiin ja perinteisiin. Niiden elvyttäminen käytännön tasolla on yksi hortatilan tavoitteista. Näitä periaatteita opetetaan kävijöille, vapaaehtoistyöntekijöille ja myös jopa paikallisille, jotka ovat saattaneet unohtaa omat perinnäistapansa. Jatkossa kreetalaisen ruokavalion ja villivihannesten käyttöä koulutetaan myös ravintola-alan ammattilaisille. Mukana opetuksessa on myös funktionaalisen lääketieteen näkökulma. Se pohjautuu paljolti muinaiselle viisaudelle, jonka voima on todistettu monissa tieteellisissä tutkimuksissa.

Espanjan hortatilalle ensi talvena?

Kun Kreetan hortatila on aktiivinen maaliskuun ja marraskuun välillä, Espanjan Andaluciassa oleva hortatila on puolestaan aktiivinen marraskuusta maaliskuuhun, jolloin siellä on paras hortasesonki. Maatila siellä on lähellä Gibraltaria ja Casaresin kylää. Tila on samoin kuin Kreetan tila museoviranomaisten valvonnassa ja historialtaan arvokas entinen linna/luostari maatila.

Huomioithan suunnitelmissasi, että hortatilat Suomessa tai ulkomailla eivät ole mitään Airbnb-kohteita lomakohteiden vaatimustasoineen.  Mutta tulijat valikoituvat arvomaailmaltaan niin, että tiloilla kohtaa todella mielenkiintoisia ihmisiä, eri ikäisiä, eri ammattitaustaisia ja eri vaiheissa omalla elämänpolullaan. Tilan arkiaskareisiin ei ole mitään perusvaatimusta omasta ammattitaidosta, vain halu oppia uutta on hyvä peruslähtökohta.

Kun ostat VIP- ja tukikerhon jäsenyyden, sen mukana tulevaa meiliosoitettasi ei käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen tai anneta kolmansille osapuolille.